Exercitii fizice utile in tratarea varicelor

Varicele sunt inestetice si uneori dureroase. Cauzele aparitiei acestei afectiuni variaza de la factori ereditari pana la probleme cu kilogramele in plus. Cele mai grave sunt varicele cauzate de probleme circultorii, iar daca banuiti ca aveti asa ceva ar trebui sa consultati un doctor cat mai devreme.
Varicele pot fi prevenite, iar in acest sens este foarte important sa va metineti o greutate corporala normala si sanatoasa si sa faceti exercitii – ajuta la scaderea ratei de incidenta a varicelor. Exercitiile fizice adecvate pot fi cea mai buna strategie defensiva si de prevenirea varicelorMersul pe jos este un mod excelent de a face miscare, asa ca faceti zilnic plimbari de 30 de minute. Vor contribui la imbunatatirea circulatiei in partea inferioara a corpului, intarirea muschilor picioarelor si pastrarea sanatatii venelor. Purtati pantofi de calitate, care va sustin piciorul si incepeti un program usor de mers. Daca exercitiile sunt incepute prea devreme pot aparea leziuni, va puteti forta muschii si va puteti descuraja in efectuarea lor ulterioara.
Un alt tip de exercitiu care are beneficii insemnate este inotul regulat deoarece imbunatateste circulatia in intregul corp in timp ce il intareste si formeaza masa musculara acolo unde este nevoie. Circulatia sanguina in partea inferioara a corpului este imbunatatita de exercitii de aerobica si alergarea prin apa.
Exista anumite lucruri care pot fi facute pentru a imbunatati scurgerea sangelui din vene la sfarsitul unei zi de munca sau dupa efectuarea exercitiilor fizice; intindeti-va pe spate pe podea si ridicati-va picioarele putin, rezemandu-le de un perete sau de un scaun pentru cateva minute. Ridicand picioarele la un nivel mai ridicat decat cel al inimii, sangele se va scurge din venele umflate.
Va puteti ridica picioarele stand intr-un fotoliu sau tinandu-le mai sus de nivelul soldurilor. Incercati sa va intindeti pe spate, cu mainile pe langa corp sau sub fund, ridicati picioarele si pedalati de parca ati fi pe o bicicleta – este un exercitiu excelent pentru a scadea presiunea si a stimula fluxul de sange prin vene.
Un alt exercitiu bun daca aveti varice este urmatorul: va intindeti pe spate pe podea, ridicati un genunchi la nivelul pieptului (tinandu-va piciorul in pozitie verticala cu o mana in spatele genunchiului) si miscati piciorul in sus si in jos si rotiti glezna. Alternati picioarele in timpul exercitiului.
Stand pe loc timp indelungat sau luand pare la activitati epuizante va mariti sansele de a face varice. Mersul extenuant pe bicicleta, joggingul si exercitiile aerobice cu impact ridicat ar trebui evitate deoarece cresc presiunea sangelui si agraveaza varicele, dar limiteaza si scurgerea sangelui din vene.
Daca nu puteti evita sa stati in picioare mult timp, atunci mutati-va, miscati-va si sariti pe varfuri de multe ori in fiecare ora pentru a ajuta circulatia si a ameliora varicele. Incercati sa faceti si plimbari frecvene. Acasa, dupa o zi lunga, ridicati-va picioarele pentru nu mai putin de o ora pentru a asigura scurgerea sangelui din vene.

Aceste exercitii vor preveni agravarea varicelor si vor contribui la mentinerea unui stil de viata sanatos.